نمیدانم چرا هر وقت سخن از جهاد به میان میآد خیلیها ذهنشون میره طرف جنگ و تیر و تفنگ و خمپاره و ...
بذارید همینجا یک نکتهای رو بگم؛ یکی از مشکلات ما (حتی بچه مسلمونای حزباللهی) اینه که برای درک معارف دینمون کم تر تلاش میکنیم. اشکال کار ما اینه که سطحی هستیم و عمیق نمیشیم روی معارف. در حالی که تک تک واژههایی که در معارف دین ما به کار رفته، دارای بار معنایی خیلی خیلی ژرف و دقیقی است. منتها ما حال و حوصله ژرفاندیشی و غواصی در عمق دریای معارف رو نداریم و به همون اطلاعات عمومی و دانستههای سطحی خودمون اکتفاء میکنیم. همین کمکاری خیلی جاها کار دستمون میده و باعث میشه حتی بعضی از این واژهها رو نادانسته و ناخواسته اشتباه و بعضاً به جای هم به کار ببریم. (مثلاً دیدم خیلیها صبر و حلم را به جای هم استعمال می کنند که در غالب موارد غلط است)
همین واژه مقدس جهاد، یکی از عمیقترین و دقیقترین کلیدواژههای معارف اسلامی ماست. اما متأسفانه به دلیل کم عمقیها آن را در حد نبرد نظامی تنزل دادهایم. حقیقت جهادی که این همه در قرآن بر روی آن تکیه شده است و مجاهدی که این همه برای او اجر و مزد و پاداش اخروی تعیین شده است چیست؟ آیا مراد قرآن همین جنگ نظامی است؟
در قرآن کریم هرجا سخن از نبرد نظامی است از واژه «قتال» و مشتقات آن استفاده شده است. پس جهاد، حقیقتی ورای قتال دارد. قتال با دارا بودن شرایطی میتواند یکی از اقسام کوچک جهاد باشد. (تازه اگر آن شرایط را داشته باشد!)
برای فهم حقیقت جهاد، یا باید اهل تفقّه باشیم و یا اهل تأمّل در سخن کسانی که تفقّه کردهاند. برای شروع فکر میکنم راه دوم آسانتر باشد. در جملات زیر تأمّل کنید:
«جهاد یعنی مبارزه. در زبان فارسی، جنگ و ستیزه گری معنای مبارزه را نمی دهد. میگویی من دارم مبارزه میکنم: مبارزهی علمی میکنم، مبارزهی اجتماعی میکنم، مبارزهی سیاسی میکنم، مبارزهی مسلحانه میکنم، همهی اینها مبارزه است و معنا دارد. مبارزه یعنی تلاش پر نیرو در مقابل یک مانع یا یک دشمن. اگر هیچ مانعی در مقابل انسان نباشد، مبارزه وجود ندارد. در جادهی آسفالته، انسان پایش را روی گاز بگذارد و با باک پر از بنزین سفر کند، این را مبارزه نمیگویند. مبارزه آن جایی است که انسان با مانعی برخورد کند، که این مانع در جبهههای انسانی، میشود دشمن، و در جبهههای طبیعی، میشود موانع طبیعی. اگر انسان با این موانع درگیر شود و سعی کند آنها را از میان بردارد، این میشود مبارزه. جهاد در زبان عربی عینا به همین معناست؛ یعنی مبارزه. جهاد در قرآن و حدیث هم به همین معناست؛ همه جا به معنای جنگ مسلحانه نیست. جهاد یعنی تلاش و کوشش در راه ارزش های والا...»
پس جهاد، جنگ نیست!
خدایا به ما فهم درستی از دین عنایت بفرما!
* لطفاً اشتباه برداشت نشود! اگر گفتم در استعمال واژه های معرفتی بیدقّتی میکنیم و سطحی هستیم، منظورم این نیست که باید ملّا لغتی بشویم و دائم از دیگران ایراد بگیریم. مرادم همان فهم عمیق معارف بود که توضیح دادم.
* جملاتی که در تعریف جهاد آوردم از حضرت آیت الله خامنه ای است.
نوشته شده توسط : سید کمیل
لیست کل یادداشت ها