دردسرهای رئیسجمهور شدن پس از احمدینژاد
دو ماه تا انتخابات دهمین دورهی ریاست جمهوری اسلامی ایران باقی مانده است و ملت ایران به پیشواز حماسهای دیگر میرود. صرفنظر از اینکه چه کسی و یا چه جریانی پیروز انتخابات آتی باشد، توجه به این نکته ضروری است که دوران ریاست جمهوری دکتر احمدینژاد تأثیرات گستردهای بر همهی انتخابهای آیندهی ملت ایران بر جای خواهد گذاشت.
در حقیقت فرهنگی که دکتر احمدینژاد در طول سالهای اخیر نهادینه ساخت، الزامات غیرقابلانکاری را برای تمام کسانی که تا سالهای سال بر مسند ریاستجمهوری و حتی سایر پستها و مسؤولیتهای کشور تکیه خواهند زد پدید آوردهاست. بعضی از این الزامات رفتاری و اعتقادی که باید از آن تحت عنوان «دردسرهای رئیسجمهور شدن بعد از احمدینژاد» یاد کنیم به اختصار چنین است:
_ سادهزیستی حقیقی و افتخار به آن
_ عشق و علاقهی حقیقی به مردم
_ خدمت صادقانه و عاشقانه به مردم
_ شب و روز نشناختن در خدمت به مردم
_ سفرهای منظم استانی و بررسی میدانی مشکلات مردم از نزدیک
_ پیگیری پیدرپی مسائل مردم تا رسیدن به نتیجه
_ ارتباطات وسیعِ مستقیم و چهرهبهچهره با مردم
_ پرهیز جدّی از تشریفات غیر ضروری
_ تواضع در برابر مردم و پرهیز از رفتارهای متکبرانه
_ ادبیات مردمی، همهفهم، شفاف و صریح
_ پرهیز از موضعگیریهای دوپهلو و قابل تفسیر مطابق مذاق سلیقههای متضاد
_ برخورد بیتعارف و رودربایستی با وزرا و مسؤولان متخلّف یا کمکار
_ پرهیز از هرگونه باجدهی به احزاب خودخوانده
_ نرفتن زیر بار منّت گروههای سیاسی و مافیای قدرت و ثروت
_ مبارزهی واقعی با طبقهی ویژهخواران مرفّه بیدرد
_ مبارزهی واقعی با پارتیبازی و توصیهپذیریهای نابهجا
_ مبارزه با آقازادهپروری و دخالت بستگان مسؤولان در امور کشور
_ توجه ویژه به حلّ مشکلات اقشار مستضعف و محروم
_ افتخار به ارزشهای اسلام، انقلاب و دفاع مقدس
_ تأکید حقیقی بر گفتمان امام(ره) و شهداء
_ سازشناپذیری در برابر جریانات سکولار و ضدّ دینی
_ مواضع مقتدرانه و عزّتمندانه در مقابل زیادهخواهی دولتهای مستکبر
_ تبعیّت و اطاعتپذیری واقعی از ولایت فقیه و ...
خلاصه باید گفت که دکتر احمدینژاد کلاس و پرستیژ خیالی و دیسیپلین خودساختهی بعضی مسؤولان سابق را بر هم ریخت و با حضور چهار سالهی خود به عنوان خادم ملت، فرهنگی را احیاء و نهادینه ساخت که قطعاً پس از او نیز استمرار خواهد یافت و رئیسجمهور شدن را برای هرکسی که همچون خود او به این فرهنگ پایبند نباشد بسیار سخت و پردردسر خواهد نمود. زیرا دکتر احمدینژاد در زاویهی نگاه ملت ایران نسبت به مسؤولیت در جمهوری اسلامی تغییر اساسی ایجاد کرد و از این پس مردم به شخصی کمتر از او رضایت نخواهند داد.
این فرهنگ مسؤولیتپذیری در نظام اسلامی، همان فرهنگی است که ریشه در کلمات نورانی ائمهی هدی(ع) دارد و از جمله رهبر معظم انقلاب با استناد به کلامی از علی(ع) این فرهنگ را چنین تبیین میفرمایند:
حضرت در جایى دیگر از نهجالبلاغه مىفرماید: «اناللَّه تعالى فرض على ائمّة الحق ان یقدّروا انفسهم بضعفة النّاس»؛ یعنى صاحبان مناصب در نظام حق، حق ندارند خودشان را با اعیان و اشراف مقایسه کنند و بگویند چون اشراف و اعیان اینگونه خانه و زندگى دارند و اینطور گذران مىکنند، پس ما هم که صاحب این منصب و این مسؤولیت در جمهورى اسلامى یا در نظام اسلامى و حاکمیت اسلامى هستیم، سعى کنیم مثل آنها زندگى کنیم؛ یا اینکه چون رؤسا و مسؤولان و وزراى کشورهاى دیگر در نظامهاى غیر الهى و غیر حق اینطور زندگى مىکنند، اینطور خوشگذرانى مىکنند و اینگونه از امکانات مادى استفاده مىکنند، ما هم بایستى همانطور زندگى کنیم؛ نه. حق ندارند زندگیشان را با اعیان و اشراف و متمکّنان و یا با منحرفان اندازهگیرى کنند. پس با چه کسانى باید زندگىِ خودشان را اندازه بگیرند؟ «ان یقدّروا انفسهم بضعفة النّاس»؛ با مردم معمولى، آن هم ضعیفها و پایینترهایشان. این فرهنگ غلطى است که هرکس در مسؤولیتهاى دولتى به مقام و مسؤولیتى رسید، باید فلان طور خانه، یا فلان طور وسیله رفت و آمد، یا فلان طور امکانات زندگى داشته باشد؛ نه، دستور امیرالمؤمنین این نیست؛ آن حضرت در نامه دیگرى به اشعثبنقیس مىفرماید: «و انّ عملک لیس لک بطعمة ولکنّه فى عنقک امانة»؛ یعنى این مسؤولیت و منصبى که در نظام اسلامى دارى، طعمه و سرمایه و کاسبى نیست - اشتباه نشود - مسؤولیت در نظام اسلامى بارى بر دوش انسان است که باید آن را به خاطر هدف و نیّتى تحمّل کند. برداشت صحیح از دولت اسلامى و مسؤولیت اسلامى این است.
نوشته شده توسط : سید کمیل
لیست کل یادداشت ها